vrijdag 8 februari 2013

De eerste werkweek...

Maandag ging ik voor de eerste keer observeren in de Shaladar primary school. De schooluren lopen hier van 10h30 tot 17h, en de lessen duren 40 minuten. Ik mocht heel de dag observeren in verschillende klassen, van Nali Kali (1e leerjaar) tot 7th standard (6e leerjaar, ongeveer). Ik moest mij wel in alle klassen voorstellen en een liedje zingen en/of aanleren, jaja zangtalent in wording.
Toen ik om 17h de school uitliep was ik toch wel opgelucht, het was echt een drukke dag en veel verschillende zaken die op u afkomen. Zoals het niveauverschil in de klassen, sommige leerlingen hun Engels is nog ok, anderen kunnen met moeite een woord goed uitspreken, laat staan een klein zinnetje zeggen. Als leerlingen hier op het einde van het schooljaar een slecht examen afleggen en eigenlijk niet klaar zijn voor een jaar hogen, mogen ze toch door naar het volgende jaar. Hoe kan dit?

Dinsdag ging het er beter aan toe, de Ramlingeshivar Nagar primary school was iets rustiger, aangename leerlingen en toffe collega’s. Het is wel nogal moeilijk om te weten te komen wat we nu precies moeten geven… Wat is de voorkennis van de leerlingen, is er een curriculum, … ? 

Het boek dat ze in beide scholen gebruiken is voor alle overheidsscholen hetzelfde, en zeer theoretisch! Elke unit start met een tekst of gedicht, de leerkracht leest dit een aantal keer voor en stelt dan vragen over die tekst. Nadien zijn er wat oefeningen over bijvoorbeeld tegenovergestelden, en that’s it. Weinig structuur en afwisseling, ook totaal niet motiverend voor de leerlingen, want de inhoud is veelal hetzelfde en zeer moeilijk. Aan ons dus om wat meer activerende lessen te voorzien!

Woensdag en donderdag lesgegeven, was tof, er is ook totaal geen druk van de leerkracht uit, ze vinden het gewoon belangrijk dat de leerlingen mee zijn en dat het een aangename les is.

Vandaag ging eigenlijk een rustdag/voorbereidingsdag zijn, maar Kiran liet ons last minute weten dat we naar Kalghatgi moesten om te gaan speechen voor een of andere bijscholing voor leerkrachten. We konden weinig voorbereiden maar we kregen vooral vragen over het onderwijssysteem in België, dus cava nog.

Morgen meeting met de mentoren van Sikshana om onze werkweek te bespreken, impressies te delen, … en zondag nog een zwembadje J
Daaag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten